5 klasických otázek při pohovoru a co s nimi!

5 klasických otázek při pohovoru a co s nimi!Otázky při pohovoru mohou být svízelnou a značně stresující záležitostí. Jak je zvládnout tak, abyste byli spokojeni sami se sebou? A ještě lépe, aby s Vámi byl spokojený personalista?

Otázka první: "Řekněte nám něco o sobě..."

Jistě si všichni dokážeme představit, že z patra jen tak lehce nevypíchneme naše životní úspěchy, a proto jako u každé zatěžkávací situace, je dobré se připravit. I když nás otázka zaskočí, držme se pracovní oblasti a zaměřme se nejen na minulost, ale i na budoucnost. Co mám na mysli?

Určitě neuděláte špatně, když zmíníte:

  • pracovní zkušenosti či pracovní historii, co jste dělali a kde, a co Vám to dalo, jaké dovednosti či znalosti jste získali, utvoříte tak nějaký celkový obraz o Vašich dovednostech a jejich spojení, které nemusí být z Vašeho CV jasné
  • pracovní úspěchy, úspěchy na jiných projektech či z volnočasových aktivit
  • co hledáte a očekáváte, jaké jsou vaše představy o budoucnosti a kariéře

Důležité je nepřehánět a působit přirozeně. Nebojte se mluvit o svých cílech. Obsah vztáhněte k pozici, na kterou se hlásíte. Lidé, kteří mají cíl či vizi, za kterou směřují, navozují dojem cílevědomého a aktivního člověka.

Otázka druhá: "Co je vaší největší chybou?"

Kdo by chtěl mluvit o svých chybách na pracovním pohovoru... domnívám se, že dobrovolně nikdo. Nicméně nemá smysl se snažit z této otázky nějak vykroutit. Tato otázka je zaměřená na sebereflexi, sebepoznání a práci se sebou.
Neznamená to, že na sebe musíte prozradit vaše nejhorší pochybení, ale znamená to, že můžete uvést příklad toho, na čem pracujete a jak se zlepšujete. Tím tuto otázku, která se zdá velmi negativní, můžete využít k pozitivně laděné odpovědi. Konec konců nic není černobílé - jestliže máte problém úkoly dotahovat do konce, pravděpodobně asi nemáte problém začít a projekty rozjíždět. Především ale ukážete, že jste si vědomi toho, co Vám jde i toho co Vám nejde. Další pomyslným stupínkem u této otázky může být i zmínění strategií, které na sebe aplikujete, abyste zadané úkoly zvládli.

Otázka třetí: "Proč chcete pracovat právě u nás?"

5 klasických otázek při pohovoru a co s nimi!

U této otázky je vhodné být připraven a zůstat faktický. Je nutné vědět čím se firma zabývá a co Vám na ní je sympatické. Nejlepší možné řešení je, když uvedete jak Vaše představy o práci korespondují s tím co firma dělá či jakým způsobem nebo třeba přístupem k zaměstnancům.

Obecné fráze či nekonkrétnost Vám mohou u této otázky uškodit asi nejvíce. Nejen že budete vypadat nepřipraveně, ale personalista se nic nedozví o Vašich očekáváních od firmy. A to samozřejmě může vést k případným nedorozuměním. Proto v této části rozhovoru určitě můžete pokládat otázky ohledně toho, co Vás zajímá. Budete působit zajímavěji a motivovaněji.

 

Otázka čtvrtá: "Popište nám některou z Vašich hlavních kvalit."

Málokdo se umí chválit před ostatními. Jsme totiž z našeho kulturního prostředí zvyklí, že samochvála je něco špatného. Jistě pokud někdo přehání nebo se chválí často, vyznívá to neupřímně a může to být okolí nepříjemné. Nicméně u pohovoru máte legitimní příležitost se pochválit za to, v čem jste dobří. Abyste vystihli onu zlatou střední cestu, kdy se nebudete podceňovat ani přeceňovat, zůstaňte zase u u kontrétních popisů toho, co jste už v předešlém zaměstnání, škole či jinde dokázali. Samozřejmě nejlépe je vyzdvihnout něco, co souvisí s pozicí, na kterou se hlásíte, ale zbytečně netaktizujte, zůstaňte autentičtí.

Otázka pátá: "Jaká je Vaše představa o mzdě?"

Pro uchazeče o zaměstnání je toto možná ta nejzásadnější otázka z celého pohovoru. Nikdo z nás nechce pracovat zadarmo, za práci chceme odpovídající mzdu. Pro každého je však odpovídající něco trochu jiného. Ani málo ani moc, by byla ideální odpověď na tuto otázku, kdybychom nemuseli použít konkrétní sumu. Abychom se vyhli vyloženě špatné odpovědi, je možné využít několik taktik:

  • Uvedeme rozmezí, nesmí však být moc velké
  • Uvedeme ideální a minimální mzdu
  • Uvedeme průměrnou mzdu, která odpovídá pozici na kterou se hlásíme (to si můžeme zjistit předem na internetu)
  • Uvedeme částku, kterou lehce nadsadíme a řekneme, že je možné o mzdě jednat

Vždy záleží na konkrétní situaci u pohovoru, zda-li se jedná o místo, kde si můžeme dovolit mzdu trochu nadsadit, nebo naopak kde je takový zájem, že se musíme držet spíš realističtějšího odhadu. V každém případě, je dobré zeptat se na benefity a jiné výhody, které mohou mzdu navýšit či šetřit Vaše výdaje a čas.

Závěrem

Projít pohovorem s klidnou hlavou není vůbec jednoduché a je přirozené, že máte trochu trému. Důležité je vědět, jak reagujete v zátěžových situacích a být připraven/a. Jestliže jdete na pohovor připraveni, již máte velký kus práce za sebou a můžete být klidnější, protože jste udělali vše, co bylo ve Vašich možnostech.

 

Zdroj: http://finance.idnes.cz/personalistika-zaludne-otazky-u-pohovoru-fjg-/podnikani.aspx?c=A151120_135338_podnikani_kho