7 tipů na to, jak podpořit fungování mozku a nervového systému

Naše tělo funguje na určitých principech, které jsou všeobecně známé. Zpracováváme různou potravu a z ní získáváme živiny a energii. Hýbeme se, a k tomu, aby se nám pohyb dařil, potřebujeme procvičovat svaly. Některé cviky a potraviny mohou svědčit lépe našim nervům než jiné. Tipy na to, jak zlepšit naši pozornost a myšlení, píše na serveru forbes.cz Alice G Walton. Co nám radí, se dozvíte níže.

  1. Cvičení
    Kromě toho, že si cvičením zvýšíte svoji fyzickou kondici, zvýšíte sílu nebo zformujete postavu, má cvičení dopad i na náš mozek. Cvičením můžete předcházet depresím, ale i Alzheimerově chorobě!
  2. Cukry
    Pozor na ně! Ačkoliv k fungování mozku jich potřebujeme poměrně hodně, je nutností si dát pozor na přesycení cukry, to nás povzbudí jen krátkodobě. Ideální je jíst vyváženou stravu, vyhnout se polotovarům či výraznému mlsání sladkostí. Nově se poukazuje i na možný nežádoucí vliv vyššího přijmu fruktózy (forma jednoduchého cukru), která může mozek i poškozovat.
  3. Minerály a vitamíny
    Vitamín D a železo se podílejí obecně na dobré funkci našich kognitivních schopností, vitamín B12  podporuje dobré fungování paměti. Mléko, maso, sýry a vejce obsahují tyto zásadní prvky stravy.
  4. Káva
    Nejen povzbudí, ale obsahuje i antioxidanty a může pomoci předcházet Alzheimerově chorobě.
  5. Meditace
    Ovlivňuje pozitivně pozornost, pomáhá regulovat úzkostné pocity, strach. Pomáhá zpracovat negativní myšlenky.
  6. Mentální aktivita
    Od raného věku se něco učíme, nějak se vzděláváme. Duševní aktivita ať už je to vzdělávání nebo jiné činnosti pomáhá procvičovat náš mozek. Když budeme mozek pravidelně namáhat (např. luštěním křížovek) procvičíme struktury pro paměť a tím rovněž oddalujeme riziko Alzheimerovy nemoci nebo demence ve stáří.
  7. Spánek
    Spánek je důležitý, to jistě všichni víme. Podle jedné z vědeckých hypotéz dochází ve spánku k „čištění“ mozku. Mozek může za uplynulý den zpracovat, co jsme zažili, co jsme se naučili, ukládá a třídí informace. Spánek je důležitý pro to, abychom se efektivně učili a byli schopni kreativně tvořit.

 Více informací v původním článku zde:

http://www.forbes.cz/povzbudte-vas-mozek-7-zpusobu-jak-na-to/