Důvody, proč nejsou vaši zaměstnanci stoprocentní

Ředitelé a manažeři vždycky chtějí, aby jejich zaměstnanci byli velmi produktivní a angažovaní a často jsou překvapeni, že tomu tak úplně není. Proč je to tak těžké? Proč podřízení nejsou často tak motivováni jako jejich nadřízení?

Obvykle jsou uváděny tyto důvody:

  • Nemůžu se zapojit, když to nechápu.
  • Nemůžu se angažovat, pokud se bojím.
  • Nemám důvod se o to zajímat, pokud to není moje.
  • Nemůžu a nechci být zapojen, pokud můj šéf je mimo realitu a nedokáže rozumně a racionálně uvažovat.

zamestnanciTo je stručný a upřímný popis problémů, kterým čelí pracovníci a následně i jejich nadřízení. Připomíná nám, že zapojení zaměstnanců je křehké pouto, které je těžké vystavět, ale lehko  a rychle se může zničit.

Pokud vaši zaměstnanci (ať už jste generální ředitel nebo vedoucí linky) mají pochybnosti v některé z těchto otázek, je téměř jisté, že nebudou plně zapojeni, nebudou mít tu správnou motivaci a produktivitu.

Nabízí se otázka, proč tomu tak je a co můžete udělat pro to, aby se vše změnilo a otočilo k lepšímu?!
Vždy platí, že odpovědnost za vytvoření dobrého a přívětivého pracovního prostředí připadá na vedoucí, kteří musí správně zapojit zaměstnance do pracovního procesu a snažit se, aby se cítili chtěnými a potřebnými pro firmu. Tak se zvýší i jejich produktivita. Je dobré být realistický, ale nezapomenout i na ambice.

Vedoucí by měli komunikovat průhledně, na všech úrovních. Měli by jít příkladem a dbát na dodržování strategií organizace.

Ano, vedení a řízení není snadné, ale to ani nikdo nikdy netvrdil.

Zdroj: www.forbes.com

 

 

další články na téma: HR, lidské zdroje, management, motivace, vedení lidí, zkušenost