Jak hodnotí české manažery Rostya Gordon-Smith

Rostya Gordon-Smith, patří mezi 50 nejúspěšnějších personalistů na světě. Takto byla ohodnocena celesvětovou federací Human Resources. Mimo jiné se zabývá i rolí žen ve společnosti. Založila asociaci Minerva21, která slouží pro ženy, které více chtějí ovlivňovat dění ve společnosti. V rozhovoru pro DVTV odpovídala na otázky Daniely Drtinové.

Jaký je podle ní dobrý manažer?

Jaký je dobrý manažer?Dobrý manažer je podle paní Gordon-Smith konzistentní, to znamená, že nepřepíná své chování, podle toho jestli je doma nebo v práci. Samozřejmě se přizpůsobuje prostředí, ale nemění zásadně vystupování nebo své názory.

V této oblasti paní Gordon-Smith vyzdvihuje ženy-manažerky, protože nemají tolik tendenci brát si na sebe „masku manažera“, předstírat, že jsou někdo jiný. Zároveň nemají problém více propojovat svůj pracovní a osobní život. Jako příklad uvádí, že ženy mluví o svých dětech a rodině a tím pádem jsou lidstější a bližší svým podřízeným.

Vztah s podřízenými je důležitý a pozná se podle toho i dobrý manažer či leader. V ČR bohužel, ještě stále vidíme typy manažerů co po lidech tzv. „šlapou“, protože si myslí, že tak dostanou nejlepší výkon a že lidé svou práci opravdu udělají. Nicméně tento přístup je mylný, lidé takto budou v práci nespokojení a stejně nejlepší výkony nepodají, nebo časem vyhoří a stejně bude potřeba najít zaměstnance nové, a to je velmi drahá záležitost.

Pro dobré vztahy mezi zaměstnanci a firmou, je samozřejmě potřeba budovat loajalitu zaměstnanců. Rostya Gordon-Smith vnímá loajalitu zaměstnanců v dnešní době jako temporární. Moderní společnost už není nastavena na to, aby po generace pracovala celá rodina u jedné firmy. A tak i loajalita je jiná. Podle Rostyi Gordon-Smith je to dočasný psychologický kontakt, který máme s firmou, ale ten zaniká, když odcházíme. Nicméně i po odchodu můžeme loajalitu sledovat, jako loajalitu ke značce.

Rozdíly mezi manažery jsou i mezikulturní. Jsou to hlavně rozdíly vnímání času, zodpovědnosti, vnímání smluv a slibů a také vnímání vztahů s podřízenými. Hodnotově se projevují rozdíly např. když se manažeři představují, mohou začít tím, jaká je jejich role ve firmě, nebo popisem osobního či rodinného života.

Jaký největší problém vidí u českých manažerů?

Na tuto otázku Rostya Gordon-Smith odpovídá takto: „Postrádám odvahu, jet někdy proti proudu a víru v lidi...“

 

Pokud Vás toto téma zaujalo, více informací najdete v původním videu:

http://video.aktualne.cz/dvtv/cesti-manazeri-bez-odvahy-a-viry-v-lidi-rika-personalistka/r~eee9572afe3e11e4b5ba0025900fea04/