Jak zničit své sny v 5 jednoduchých krocích?

Podnikatelka Bel Pesce je mladá žena z Brazílie, která se stala známou hlavně proto, že studovala na MIT a pracovala ve významných společnostech, jako je Microsoft nebo Google. Vyzná se i ve finančním sektoru a to skrze Deutsche Bank, rovněž pomáhala zakládat několik startupů.

Jak zničit své sny v 5 jednoduchých krocích?Její hlavní aktivity jsou ale v rámci školy, kterou založila, aby pomáhala studentům dostáhnout svých snů. Její škola FazIINOVA zaznamenala od svého otevření v roce 2013 nevídaný růst.

V rámci TEDTalk Bel Pesce hovořila o mýtech, které nás mohou potkat na cestě při uskutečňování našeho projektu nebo snu.

  1. Představa že vše zvládneme přes noc.
    Mnoho úspěchů může vypadat jako souhra náhod. Někdo vymyslí dobrou aplikaci, která se bleskově rozšíří a jednou jste úspěšní a slavní. Takhle to ale podle Bel Pesce nechodí. Media a lidé, rádi věří, že to takto může být. Téměř magický úkaz. Co se ale často nevidí, jsou roky práce nezmiňované tiskem, vzdělání a mnoho špatných pokusů před úspěšným výsledkem.
  2. Rozhodne to za nás někdo jiný.
    Pokud jde o rady, máme kolem sebe mnoho lidí, kteří jsou ochotní poradit. Rodina, přátelé, všichni chtějí pomoci. Ale nakonec odpovědnost rozhodnutí neseme vždy sami a nikdo nám s naším životem neporadí lépe než my sami. Možná to zní příliš depresivně, ale vlastní rozhodování nás posune dál, i když třeba nebude vždy to nejlepší.
  3. Vše jde jak na drátkách, je čas se přestat snažit
    Bel Pesce upozorňuje: „Ok is never ok…“ To znamená, že i když něčeho dosáhneme a jsme dobří, nemělo by nám to stačit, ale měli bychom pracovat více, abychom svůj úspěch ještě umocnili a nezlenivěli. Úspěch sám o sobě není nikdy hotovou záležitostí. Pořád hledáme nové a nové vrcholy, které můžeme zdolat.
  4. Není to moje chyba
    Uskutečňovat své sny není zrovna lehké, tak se nenechte zlákat tím, že byste vinu házeli na okolí. I když není zrovna ideální situace na trhu, i když vaši spolupracovníci nejsou zrovna takoví, jak si je představujete, zodpovědnost za své projekty neseme jen my sami. Určitě je něco co můžeme zlepšit nebo odstranit to nefunkční.
  5. Jediné na čem záleží je splnění cíle
    Mnoho lidí trpí představou, že až dosáhne svého vytouženého cíle, že už bude zažívat jen radost a slavit svůj úspěch. Slavit úspěch je dobrý krok, nicméně je to jen momentální potěšení. Život jako celek se ale neskládá z momentů potěšení. Skládá se z cesty za cíli složené z malých kroků. Když dosahujeme nějakých jednodušeji, máme také důvod slavit, protože existuje mnoho lidí, kterým se to nepovedlo. U některých kroků nám to zabere čas a sílu, možná se budeme muset učit něco nového. Cíle jsou skvělé, ale to na čem záleží, je právě ta cesta.

Původní video zde:
http://www.ted.com/talks/bel_pesce_5_ways_to_kill_your_dreams?utm_campaign=social&utm_medium=referral&utm_source=linkedin.com&utm_content=talk&utm_term=humanities#t-185560