Jaká je hodnota titulu získaného on-line?

Ve světě jsou stále více populární on-line vzdělávací kurzy. To, že tento trend je aktuální, podporuje fakt, že celá jedna osmina studentů využívá distančních metod studia (online kurzy, korespondenční kurzy, videa atd.), jak uvádí analýza Russela Poulina (ředitel společnosti Western Interstate Commission for Higher Education Cooperative for Educational Technologies).

Online kurzy

Co to znamená pro HR?


Pro HR je to samozřejmě zapeklitá záležitost, online kurzy nemají zatím takovou pověst a záruky jako kurzy klasické (tedy založeny na osobním setkávání v rámci semináře, přednášky či praktického cvičení). Nicméně přiznejme si, že online vzdělávání zaplňuje vzniklou mezeru, kterou klasické vzdělávání zatím neumělo vyřešit, a to potřebu být flexibilní. Možnost studovat a vzdělávat se v čase, kdy je to výhodné pro klienta a pro jeho zaměstnavatele, je velmi lákavá.

(Seznam největších online univerzit: https://infogr.am/largest_online_universities)

Jak to tedy funguje?

Online kurzy zahrnují různé způsoby, kterými nahrazují osobní kontakt. Pro představení lektora či konzultace může sloužit telefonický kontakt (chat, video) s účastníky, dále instruktážní videa, čtení online materiálů a samozřejmě plnění úkolů pomocí různých nástrojů (online testy, nahrávání videí a prezentací). Otázkou je zda si studenti online kurzů vedou stejně dobře jako studenti osobně přítomní na kurzech. Odpověď není jednoduchá, někde to je lepší, někde horší. Logika je v tomto případě jasná, oblasti jako jsou např. informační technologie jsou přirozeným kandidátem pro online vzdělávání naopak oblasti, které vyžadují např. práci v laboratoři či určitý nácvik (zkrátka „abyste to měli v ruce“), zde jen online výuka nestačí.

Co jsou hodnotné dovednosti?

Absolvování online kurzu osvětluje některé charakteristiky absolventa. Pojďme si to projít od začátku. Absolvování online kurzu je založeno na plnění úkolů a často vzájemné evaluaci mezi účastníky, není možnost nebýt aktivní, jelikož je to podmínkou pro splnění. Ve virtuální prostředí hned poznáme kdo pracuje a kdo ne. Absolvování online kurzu svědčí o schopnosti dotyčného dostatečně se motivovat a zároveň spolupracovat s ostatními. To je jedna ze zásadních dovedností, která je po dnešních zaměstnancích často vyžadována – schopnost motivovat se k práci a dodržování termínů – zejména při práci z domova a být schopen spolupracovat s ostatními skrz digitální média.

Na co si dát pozor?

Existuje více možností jak odhadnout kvalitu online vzdělání konkrétního kandidáta. Určitě prověřte instituci, která kurz zajišťuje, zkontrolujte sylabus kurzu. Konkrétní instituci můžete zhodnotit na základě veřejně dostupných zpráv (jak si vede na seznamech škol v porovnání s ostatními, kde pracují její absolventi). A nakonec je nejlepší se zeptat přímo konkrétního kandidáta, proč si konkrétní online kurz vybral, kromě samotných informací můžeme posoudit i jeho způsob uvažování a schopnost analytického myšlení

Zdroj:
http://www.shrm.org/publications/hrmagazine/editorialcontent/2015/0515/pages/0515-online-degrees.aspx