Rozšířené zorničky: 10 případů, kdy mě oči prozradí

Co o nás oči prozradí?Naše zorničky, které umožňují pronikání světla do očí, o nás mohou mnoho prozradit. Rozšířené zorničky mohou odhalit, jak moc přemýšlíme, jestli jsme vzrušení či znechucení a mnoho dalšího. Dokonce je až 10 případů, známých z psychologických výzkumů, které ukazují, jak souvisí aspekty našeho myšlení a rozšířené zorničky.

1. Usilovně přemýšlím
Podívejte se svému kolegovi do očí a položte mu naprosto triviální otázku. V tomhle případě neuvidíte žádné velké změny. Ale zeptejte se ho třeba na pravidla hraní šachů – teď můžete sledovat rozšiřování zornic v akci. Tento efekt se prokázal i výzkumně. Když Hess a Polt (1964) dávali účastníkům těžší a těžší úkoly, jejich zorničky se zvětšovali a zvětšovali.

2. Můj mozek je přetížený
Takováhle chvíle nastává, když už pravidla šachů vysvětlujete příliž dlouho. Poock (1973) uvádí, že když byla mysl účastníků zatížená na 125% své kapacity, jejich zorničky se zmenšili.

3. Můj mozek je poškozený
Důvodem, proč lékaři a záchranáři blikají světlem do očí pacientů, je právě kontrola zda jejich mozek funguje normálně. Zdravotníci testují zornice, které by měly být stejně velké, kulaté a měly by reagovat na světlo.

4. Máte můj zájem
Rozšířené zornice mohou také signalizovat, jestli máme zájem o to, co nám někdo povídá.
White a Maltzman (1977) udělali výzkum, kde měli účastníci poslouchat výňatky ze tří knih: jeden byl erotický, jiný zahrnoval mrzačení, zatímco třetí byl neutrální.
Jejich zorničky se rozšířily nejprve pro všechny tři. Ale zůstaly široké jen u pasáží, ve kterých se vyskytovala erotika nebo mrzačení.
Je totiž velmi pravděpodobné, že budeme mít zájem o nové věci, takže k rozšíření zornic dojde na začátku, ale rozšíření vydrží pouze pokud náš zájem bude trvat.

5. Vzrušení
Stejně jako zbytek těla i oči reagují na sexuální vzrušení. Platí to pro obě pohlaví, jakmile se dostaví vzrušení, zorničky se zvětší (např. Bernick et al., 1971).
Nicméně, ne všichni souhlasí s tím, že rozšířené zornice jsou vždy signálem sexuálního vzrušení. Proběhlo testování v podobě prezentace fotek nahých lidí a jsou odborníci, kteří se přiklání k názoru, že vzrušení se opravdu projeví na očích jen pokud na nás působí nahota.

 6. Zhnusení
Tak jako jsou rozšířené zornice při vzrušení, tak se naopak zúží při znechucení.
Hess (1972) toto testoval tak, že prezentoval fotky zraněných dětí. Nejdříve došlo k rozšíření z šoku, ale pak se zornice zúžili, zřejmě v důsledku znepokojujících obrazů.

 7. Jsem konzervativec nebo liberál?
Barlow (1969) udělal pokus, při kterém lidem ukazoval obrázky Lyndona Johnsona, George Wallace a Martina Luthera Kinga mladšího. Liberálové, přesněji jejich zorničky, reagovali a rozšířili se, když viděli známé tváře liberálů – Johnsonovu a Kingovu. Naopak jejich zorničky se stáhly, když viděli konzervativce Wallace.

8. Mám bolesti
Chapman el al (1991) testoval účastníky svého pokusu tak, že jim dával malé elektrické šoky do bříšek prstů a měřil, jak moc se jejich změní jejich velikost. Při maximální intezitě elektických výbojů se zorničky zvětšili o 0,2 mm.

 9. Jsem na drogách
Některé drogy jako alkohol, opiáty způsobují stáhnutí zorniček. Jiné jako amfetaminy, kokain, LSD a meskalin způsobují naopak rozšíření.

 10. Jaká jsem osobnost?
Zde nejde o rozšíření nebo zvětšení zorniček. Někteří odborníci tvrdí, že podle kresby duchovky a útvarů které tam vidíme se dá usuzovat na určité osobnostní rysy. Například malé tmavší tečky či skvrnky mohou značit impulzivitu.

Co z toho všeho můžeme vyvodit?

Obecně rozšířené zornice znamenají něco pozitivního. Samozřejmě záleží na kontextu v konkrétní situaci – nezapomínejme na vliv světla.

Více informací v původním článku:
http://www.spring.org.uk/2011/12/what-the-eyes-reveal-10-messages-my-pupils-are-sending-you.php