Elektronické stravenky

Elektronická stravenka funguje jako platební kartaUž žádné papírové stravenky, ale místo toho nabitá karta od zaměstnavatele. S tím přišla společnost Edenred a tisíc zaměstnanců v Brně zkouší tento nový produkt. Asi ve třech stech podnicích akceptují tento nový druh elektronických stravenek.

O co jde?

Firma Edenred přišla na to, jak zpříjemnit používání jednoho z nejrozšířenějších zaměstnaneckých benefitů. V podstatě jde o platební kartu jako je třeba Visa nebo Mastercard, akorát nabitou zaměstnavatelem na částku, kterou by dostal v papírových stravenkách.

Výhody?

Výhodou používání této elektronické stravenky je přesné odečtení částky, kterou jste zaplatili za oběd. Nemusíte tedy řešit, v kterých restauracích na stravenky nevracejí. Usnadnění práce je to i pro majitele restaurací, kterému se částka připíše rovnou na účet. Odpadá mu tedy schraňování papírových stravenek a jejich přenos do banky.

Nevýhody?

Jako je tomu i u papírových stravenek platí cca 5% poplatek za výkup stravenek a to z každé zaplacené částky. Takže například z každého oběda.

Kde to již funguje?

Elektronické stravenky využívají známé brněnské firmy Red Hat, Letiště Brno či Cígler Software. Firma Edenred počítá s rozšířením do dalších firem po celé ČR a to již do konce tohoto roku.

Původní článek: iDNES, Elektronické stravenky v Brně, 17.6.2015