Léčivá moc smíchu a učitel smíchu Karel Nešpor!

Smích a jeho léčivá moc!Smích je zdravý, je to prostředek sblížení a pochopení, smích funguje napříč kulturami. Smích je proto důležitý i v pracovním prostředí. Je to prostředek relaxace a můžeme jím ovlivňovat naše zdraví. Tématika smíchu je opomíjená, jak v business prostředí tak v prostředí lékařském. Je to pochopitelné, protože v obou oblastech očekáváme výsledky, výkon, exaktní postupy, vážnost a ne humor. Avšak na druhou stranu to, co dělá kontakty mezi lidmi příjemné, je právě naopak možnost se společně zasmát a zavtipkovat si.

Terapie smíchem, opravdu to funguje?

Dobrý vtip a smějící se lidé. Všechny nás napadne, že pokud máme dobrou náladu po vtipkování s kolegy či kamarády je to tím, že jsme společně prošli nějakým zážitkem. Společně jsme pochopili a stejně vyhodnotili vtip, který nám někdo vyprávěl. Možná nás napadne, že se mu smějeme, protože máme podobné názory, postoje či hodnoty.  Budeme mít ale dobrou náladu, když se budeme smát sami? A co teprve, když to bude bez důvodu?

Možná to nečekáte, ale ano! Podle několika teorií emocí můžeme aktivitou mimických svalů ovlivnit naše prožívání. Tyto teorie byly testovány experimentálně - výsledky známého psychologického experimentu, kde se tato teorie testovala, byly publikovány již v 80. letech. Experiment probíhal tak, že probandi byli rozděleni na dvě experimentální skupiny a jednu kontrolní (sleduje se zda se efekt neobjeví samovolně). První experimentální skupina měla držet tužku vodorovně mezi zuby tak, že probandi se vlastně zformovali ústa a mimické svaly do úsměvu. Druhá experimentální skupina držela konec tužky zuby tak, že tužka trčela do předu, a tak se ústa přirozeně zformovala spíše do tvaru písmene "o".  Při tomto několika vteřinovém cvičení probandi sledovali komix. Poté vyplňovali dotazníky, ve kterých měli hodnotit míru vtipnosti komixu. Skupina, která držela tužku tak, že napodobovala úsměv, hodnotila komixy vtipněji než skupina, která držela tužku v zubech způsobem spíše do tvaru "o".
Je to možná neuvěřitelné, ale i když se začneme bezdůvodně usmívat, můžeme tak zlepšit svoji náladu a ovlivnit tak pozitivně svoji psychiku.
Odkaz na výzkum s tužkami: http://psycnet.apa.org/?&fa=main.doiLanding&doi=10.1037/0022-3514.54.5.768

Workshop léčivé moci smíchu v HR klubu

V České Republice je jedinečným odborníkem na smích MUDr. Karel Nešpor CSc., který se smíchem zabývá řadu let. Zná různé typy smíchu a ví, jak který ovlivňuje naše tělo. Smích využívá při své terapeutické praxi a dokonce i léčbě závislostí. Vystudoval Lékařskou fakultu UK v Plzni, má atestaci v oboru psychiatrie a v oblasti léčení návykových nemocí. Přednáší a vzdělává zdravotníky. Je autorem celé řady publikací, jak pro odbornou tak i laickou veřejnost.

V rámci letních dílen HR klubu (20. srpna) právě Karel Nešpor bude vést workshop s tématikou smíchu a jeho využití pro relaxaci a zlepšení psychické pohody.
Zajistěte si  místo na workshopu ještě dnes:
http://eshop.everesta.cz/leciva-moc-smichu-3750.html

Pro členy HR klubu ZDARMA!

Zdroje a odkazy:

Článek shrnující výzkumy o smíchu: https://www.psychologytoday.com/blog/isnt-what-i-expected/201207/try-some-smile-therapy

Odkaz na výzkum s tužkami: http://psycnet.apa.org/?&fa=main.doiLanding&doi=10.1037/0022-3514.54.5.768

Rozhovor s Karlem Nešporem o depresi a alkoholismu: http://www.deprese.com/index.php?section=klicky&section2=rozhovor20