Moderní způsoby výuky – simulace a zážitkové hry

Moderní způsoby výukyPokud si pamatujete z hodin dějepisu mnoho letopočtů a dějinných událostí, patříte pravděpodobně mezi ty, kdo mají výbornou paměť či zápal pro dějepis. Většina si pamatuje pár zásadních údajů a ty má často uloženy v paměti jako verbální informaci, v lepším případě spojenou s nějakým obrázkem z učebnice. Není divu, pokud se o nějakou problematiku nezajímáte ve volném čase, že se paměťová stopa časem vytrácí, ubývají informace a někdy i úplně vymizí.

Jednou z možností, jak informace uchovat co nejdéle, je spojit je se zážitkem.
Touto cestou se vydali autoři projektu Československo 38-89. Pomocí kombinace kreslených videí a počítačové hry dávají možnost učit se informace ve formě různých příběhů, které mohou uživatelé ovlivňovat svými rozhodnutími. Mimo jiné videa mají za úkol přiblížit atmosféru a dilemata, která mohli tehdejší lidé řešit. První díl této interaktivní hry se odehrává v období heydrichiády.  Kromě škol budou simulace přístupné i veřejnosti. Autory projektu jsou Filozofická a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. V roce 2014 se projekt dostal do finále prestižní mezinárodní soutěže „Serious Games Showcase & Challenge“ Zkusíte také 73 let po Heydrichově smrti oživit tuto historickou událost ve Vaší paměti?

Kromě počítačových simulací můžeme do moderního způsobu výuky zařadit i zážitkové hry. Mezi jednu z nich patří i úspěšný projekt Legie: Sibiřský příběh. Je to pochod přírodou inspirovaný anabází Československých jednotek z Ruska. Účastníci mají možnost v kontextu dějinných souvislostí zažít mnoho situací, se kterými se mohl setkat obyčejný voják či zdravotní sestra na dlouhé cestě zpět do vlasti. Více o Sibiřském příběhu zde - iDNES: Sibiřský příběh, výpravná hra na téma Československých legií na Sibiři.


Zdroj: iDNES - Škola hrou, počítačová simulace heydrichiády