Tip na článek: Dobro a zlo z pohledu psychologie

Dobro a zlo z pohledu psychologiePhilip Zimbardo, psycholog, který je emeritním profesorem na Standforské univerzitě, známý především díky Standforskému vězeňskému experimentu, se dlouhodobě zabývá tématem dobra a zla v kontextu sociální psychologie. Ve své knize Luciferův efekt se pokouší si zodpovědět na otázku, proč pácháme zlé činy? Proč i dobří lidé páchají zlé činy. Nejen ze Standforského experimentu ale i z dalších Zimbardo vyvozuje, že vliv na to, zda budeme dodržovat své morální zásady je silně ovlivněn situačním kontextem.
Mezi zásadní faktory umožňující amorální chování patří: anonymita, rozptýlení osobní odpovědnosti, slepá poslušnost vůči autoritě a odlidštění obětí (vězňů či jiných osob), které umožňuje použít agresi.
Nicméně podobným způsobem jako nás okolí ovlivňuje k páchání špatných skutků či k přehlížení špatností, tak nás ale okolí může motivovat i ke skutkům dobrým a hrdinským.

Zimbardo pro toto ovlinění okolím používá metaforu sudu s jablky. Jesliže dáme do dobrého sudu dobrá jablka, ale přimíchá se nám tam jedno špatné, celý sud se zkazí. Jestliže dáme opravdu jen dobrá jablka do špatného sudu, zkazí se nám rovněž všechna.  Metaforou sudu s jablky chce Zimbardo říct, že záleží na každém jedinci. Pokud vezmeme tu pozitivní stránku, tedy hrdinství, stačí jedno dobré jablko, jeden hrdina, který ovlivní pozitivně celé okolí. Nicméně pokud máme dobré lidi v pokřiveném systému, i tito dobří lidé se přizpůsobí.

Zamyšlení nad tímto tématem i se shrnutím průběhu Standforského vězeňského experimentu najdete  zde:
http://www.kzamysleni.cz/luciferuv-efekt-proc-se-z-dobrych-lidi-stavaji-lide-zli/

Stránka Philipa Zimbarda: http://zimbardo.socialpsychology.org/
Zimbardův blog o knize Luciferův efekt, kniha je zde celá k přečtení: http://www.lucifereffect.com/aboutphil.htm