Tip na rozhovor: Spát málo se nevyplácí!

Spát málo se nevyplácí!V rozhovoru pro DvTv expert na poruchy spánku Peter Šóš vysvětluje souvislosti mezi poruchami spánku a tzv. moderním stylem života. Mezi jevy v moderní společnosti patří především zkracování spánku. Často si lidé ubírají ze spánku s úmyslem navýšit množství času na práci. To se ale nevyplácí, s ubývajícími hodinami spánku klesá koncentrace, lidé jsou zapomnětlivější a zvyšuje se únava. Únava během dne často vede ke konzumaci stimulujících nápojů např. káva, čaj či energy drinky. Takto se můžeme dostat do bludného kruhu, kdy jsme přes den unavení ale nabudíme se tak, že večer už zase nemůžeme spát.

Toto je pouze jeden z mnoha problémů, který pan Šóš popisuje. Na svém pracovišti ve Spánkové laboratoři v Národním ústavu duševního zdraví, zkoumají i další souvislosti mezi spánkem a zdravím. Mezi zajímavé zjištění patří, že byla prokázána souvislost mezi poruchami spánku a psychiatrickými onemocněními jako jsou bipolární afektivní porucha či schizofrenie. Neméně důležité pro náš život je to, že se naše hazardy s cirkadiálním cyklem a spánkem vůbec v čase sčítají a v pozdějším věku se teprve mohou projevit (problémy mohou nastat například u pracovníků, kteří pracovali ve směnném provozu).

Samostatnou kapitolou je spánek a vliv umělého světla na jeho kvalitu. V noteboocích, televizích ale i žárovkách dnes najdeme modrou složku světla, která má vyloženě budivé účinky. Tuto modrou složku obsahují všechny LED žárovky. Proto se doporučuje cca hodinu před spaním přístroje či světla, která v sobě mají LED žárovky vypnout a používat pouze teplé světlo. Ideálně mít světla tlumená a ložnici dobře zatemnit, aby nás nerušilo venkovní osvětlení.

Více zajímavých informací najdete ve videu zde:
http://video.aktualne.cz/dvtv/lekar-kratky-spanek-nebo-naopak-moc-dlouhy-zvysuje-umrtnost/r~145485783ac311e5974b0025900fea04/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-0