Trik: Pijete kávu? Rozhodně nepřestávejte, ve stáří se můžete vyhnout problémům s pamětí

DemencePijete kávu? Pokud ano, tak nepřestávejte, ale ani nezvyšujte množství!

Výsledky nové studie ukazují, že pití jednoho nebo dvou šálků kávy denně může chránit mozek před změnami předcházející demenci (mírná kognitivní porucha).
Zvýšení spotřeby ale nevede k neuroprotektivnímu účinku, jak bychom se mohli mylně domnívat. Lidé, kteří zvýšili svou spotřebu mají dvojnásobně vyšší riziko mírné kognitivní poruchy (MCI).

MCI je stav, který předchází dalšímu rozvoji různých typů demencí jako je např. Alzheimerova choroba. Mezi příznaky MCI patří drobné problémy s pamětí, myšlením, zpomalení a chybný úsudek.
Italská studie, která proběhla na 1445 probandech rovněž zjistila, že lidé, kteří nejsou na pití kávy zvyklí, měli vyšší riziko vzniku MCI než ti, kteří pili malé množství.

Autoři studie shrnují výsledky takto:
"Výsledky této italské longitudinální studie o stárnutí naznačují, že kognitivně normální starší lidé, kteří vůbec nebo jen zřídka pijí kávu a ti, kteří zvýšili svoji spotřebu kávy, měli vyšší riziko vzniku MCI. Proto, střední a pravidelná konzumace kávy může mít neuroprotektivní účinky i proti MCI, což potvrzují i předchozí studie zabývající se dlouhodobými ochrannými účinky kávy, čaje nebo kofeinu."

Věk účastníků studie se pohyboval mezi lety 65 až 84. Účastníci byli sledováni průměrně 3,5 roku, aby se zjistilo, zda-li došlo k nějakým změnám a problémům v myšlení.

Studie byla publikována v časopise Journal of Alzheimer’s Disease (Solfrizzi et al., 2015).
Více v původním článku: http://www.spring.org.uk/2015/08/the-amount-of-coffee-that-protects-against-dementia-precursor.php?omhide=true&utm_source=PsyBlog&utm_campaign=8eda94541e-RSS_EMAIL_CAMPAIGN_MAILCHIMP&utm_medium=email&utm_term=0_10ef814328-8eda94541e-213821025#sthash.5Fe3LoFK.dpuf