5 triků, se kterými v práci neztratíme reputaci

5 triků, se kterými v práci neztratíme reputaciKdo z nás by nechtěl být zaměstnancem měsíce či roku? Pravděpodobně někdo ano a někdo ne, ale určitě všichni chceme být považováni za dobrého zaměstance. Koukněte se na 5 triků, jak si to nezkazit!

1. Neizolujete se

Nestíháte práci, máte toho hodně, deadliny se bleskurychle blíží. Možná Vás napadne, že bude nejlepší si raději někam zalézt a nenechat se rozptylovat ostatními. Bohužel i když to myslíte dobře, se takto separujete z pracovního kolektivu. Bez dobrých pracovních vztahů, nenavážete potřebnou důvěru. Až budete potřebovat kolegy o něčem přesvědčit či přijdete s nápadem s vybudovanou důvěrou to bude mnohem jednodušší.

2. Na konci pracovní doby už nepracujete na plno

Máte hotovo, balíte se, smskujete nebo už se jen čistě bavíte s kolegy. To může být pro ostatní nepříjemným signálem - jak to že nepracujete až do konce? Jste tak výkonní nebo máte jen málo práce? Nebo svoji práci neděláte dostatečně? Toto jsou otázky, které mohou napadnou Vaše kolegy, ale co hůře i Vašeho šéfa. Raději si rozdělejte úkoly na další den, než abyste dávali na jevo, že už zbytek pracovní doby chcete jen "odsedět".

3. Drby

Máte rádi drby? Co byste ale dělal/a, kdyby se přišlo na to, že jste rozšířil/a nepravdivou informaci? Nebo by to vypadalo, že drby šíříte hlavně Vy? A co nejrhoší případ, kdy by za Vámi přišla naštvaná oběť drbů? Jednodušší je raději se takovému způsobu komunikace vyhnout docela a prostě nabídku k "drbání" odmítnout.

4. Příliž mnoho osobních informací

Svěřovat se nebo se nesvěřovat, to je ta otázka. Samozřejmě svěřování s informacemi s osobního života Vám může pomoci upevnit přátelství na pracovišti, ale vše má své hranice. Zvažte, kdy je to únosné a co by Vaši spolupracovníci vědět neměli. Může to ohrozit Vás samotné, ostatní mohou ztratit respekt k Vaší osobě, zkrátka proto, že vědí příliž mnoho.

5. Neprofesionální přístup

Jistě i v práci je mnoho věcí, lidí, postupů a procesů, které nás mohou štvát. Můžeme mít na ně různé názory a můžeme mít i touhu to změnit. Neprofesionální postupem je neustálé stěžování si bez reálného cíle něco změnit. Profesionálním přístupem je konstruktivní kritika na pravém místě, v pravý čas a také řečena pravým lidem.

 

Pokud Vás téma zaujalo, více informací naleznete v původním článku:
http://www.forbes.cz/5-veci-kterym-se-vyhnout-abyste-si-v-praci-udrzeli-reputaci/