České firmy stále více využívají hodnotících center

Stále více českých firem začíná pro nábor nových zaměstnanců využívat hodnotících (assessment) center. Co personalisté pro uchazeče o zaměstnání připravují? Většinou v těchto centrech stráví několik hodin, může se stát, že i celý den. Předpokládá se, že ten, kdo projde sítem z mnoha uchazečů, musí také ukázat, co v něm je.

hodnotící centra
Zájemci o zaměstnání plní na jednom místě ty samé úkoly, ve kterých jejich budoucí nadřízení zjišťují, jak se umí prosadit v kolektivu, jak zvládají řešit stresové situace, jak umí komunikovat, zkoumají prezentační dovednosti ad. Uchazeč se při „pohovoru“ setká s obtížnými a skoro neřešitelnými úkoly, musí obhájit své názory před ostatními a prokázat, že snese kritiku a hodnocení okolí. Tento pohovor funguje vlastně na simulaci problému a toho, jak je daný uchazeč umí a zvládá řešit. V této části pohovoru již není důležité, kolik má kdo vysokých škol a zkušeností, ale zkoumá se využitelnost v praxi a osobní předpoklady pro dané pozice.



Kdo tato centra využívá?
Nejčastěji jsou tato centra využívána pro nábor manažerů, obchodníků, obsluhy call center ad. Ale slouží také pro pozice, na které je velký nával a je třeba rychle a efektivně vyřadit nevhodné kandidáty. Často se také stává, že uchazeč dostane případovou studii a musí ji dle svého nejlepšího vědomí a svědomí vyřešit. Mnohdy však „případovka“ není jen na papíře, ale rovnou s vámi hrají scénku…

Je to velká zkušenost
hodnotící centraNěkteří uchazeči odmítají nebo se bojí těchto testovacích pohovorů v hodnotících centrech zúčastnit. Měli by si však uvědomit, že i když neuspějí, získají zkušenost, kterou jim nikdo nikdy nevezme. A není to jen výhoda do dalších pohovorů, ale také do života!

A co vy, využíváte tato hodnotící centra? A jak se na ně tváří uchazeči o zaměstnání ve vaší firmě? Podělte se s námi na redakce@hr-klub.cz.

Další informace o assessment centrech: 
http://www.jobs.cz/poradna/pozvali-me-do-assessment-centra-mam-se-bat/
http://www.mesec.cz/clanky/assessment-centrum-jak-v-nem-uspet-a-co-vse-o-vas-odhali/