Elektronické stravenky – strašák nebo pomocník?

Úplně poprvé bude v České republice zaveden a zkoušen projekt elektronických stravenek pro zaměstnance. Zaměstnanci, kteří si tento druh stravenek zvolí, budou moci platit pomocí aplikace ve svém mobilním telefonu nebo bezkontaktní kartou.

stravenkaTento typ stravenek nabízí společnost Benefit Management nebo Chèque Déjeuner. Trend to není zcela nový, v Evropě jsou využívány ve 14 zemích. Ne všude se ale stal projekt úspěšným a tak rychle, jak začal, zase skončil. Například v Rakousku tento typ stravenek příliš nezaujal, Německo jejich zavedení plánuje v tomto roce a třeba v Rumunsku pokus o zavedení elektronických stravenek skončil dříve, než byl uveden do provozu.

Výhody:

  • Můžete zaplatit rychle díky bezkontaktní kartě nebo pomocí vašeho chytrého telefonu.
  • Nemusíte řešit, že v dané restauraci „na stravenky nevrací“ nebo „vrací pouze 5 Kč“ atd.
  • Stravenkami je možné platit také v některých e-shopech například při objednávce dovozu jídla…

Nevýhoda:

  • Zatím je jen málo restaurací, kde tento typ stravenek berou.

Papírové stravenky jsou v Čechách nejrozšířenějším typem benefitů. Nabízí je svým zaměstnancům přibližně 100 000 firem. Průměrná cena jednoho poukazu přitom byla v minulém roce 79 korun.

Jak jste na tom vy ve vaší firmě? A líbí se vám myšlenka elektronických stravenek? Podělte se s námi na redakce@hr-klub.cz. Nejzajímavější odpověď bude odměněna!

Zdroj: www.byznys.lidovky.cz