Generace Y má nejnižší příjmy

Generace Y má nejnižší příjmyRadio Wave uvádí výsledky průzkumu zveřejněné v časopise Guardian. Generace Y tzv. millennials jsou podle tohoto průzkumu okrádanou generací. Co to znamená? Znamená to, že až na období válek jsou historicky příjmy mladých lidí nejnižší, co kdy byly. V USA jsou lidé mladší třiceti let chudší než důchodci, ve Španělsku je 50% mladých lidí nezaměstnaných. Výsledky výzkumu tedy nejsou pozitivní, znamená to totiž, že životní podmínky generace Y jsou obtížnější než v předešlé generaci. Zajímavé je, že mediální obraz generace Y a to jak je vnímaná společností, je úplně opačný. Prezentace generace Y se zasekla na představě o mladých sobeckých povalečích se smartphony. Tento obraz převzala i česká společnost.

Vysoké nájmy a nejistá práce vytváří existenciální tlak a stojí i za depresivními a úzkostnými stavy, kterým mladí lidé čelí. Guardian podává srovnání dvou žen mladé absolventky a seniorky, obě mají stejnou práci – živí se psaním a obě žijí v Londýně. Srovnání jejich životní dráhy a výdělku však vychází velmi smutně pro mladší z nich dvou. Starší spisovatelka Michelle studovala zdarma, mohla si dovolit experimentovat a hledat práci co jí vyhovuje. Většinu výdajů mladší Rhiannon spolkne pouze pronájem pokoje ve sdíleném bytě. Rhiannon popisuje, jak je pro ni depresivní nejistota zda si vůbec někdy ušetří na vlastní bydlení či na zajištění rodiny.

Situace v ČR je trochu jiná, rodiče generace Y měli za socialismu omezené možnosti. Je tedy logické, že dnešní možnosti erasmu se pro ně zdají být něčím velmi vzácným. Ale i český millennial se potýká s vysokými nájmy a nabídkou prací, které jsou beze smyslu. Britský antropolog David Graeber popisuje tento fenomén, kdy je čím dál více pozic v administrativě, telemarketingu či na zákaznické podpoře. Většina mladých si nemůže dovolit nepracovat nebo dělat, co chtějí nebo co studovali. Končí tak u prací jako je balení balíků v Amazonu či telefonická podpora zákazníků v call centru. Zkrátka musí vzít práci co je uživí. Oproti obecnému očekávání rodičů „ty můžeš dělat cokoliv, my neměli na výběr“ je tedy realita jako terapie šokem.

Více informací najdete v původním článku:
http://www.rozhlas.cz/radiowave/spolecnost/_zprava/cekani-na-cechy-nezkazene-minulym-rezimem-skoncilo-misto-toho-mame-generaci-y--1607665