Historie HR

Některé důležité zásady řízení lidských zdrojů byly použity již v prehistorických dobách, jako příklad můžeme uvést nástroje pro výběr kmenových vůdců.  Přečtěte si o tom, jak se vyvíjela profese HR manažerů a personalistů.

Co se dělo před naším letopočtem?
V letech 2000 – 1000 př. n l. došlo k rozvoji funkcí HR. Například Číňané jako první začali používat screeningovou metodu výběru zaměstnanců. Oproti tomu Řekové zavedli učňovský systém již  v roce 2000 př. n. l. Tyto praktiky ukázaly důležitost výběru a proškolování lidí.

Průmyslová revoluce
Průmyslová revoluce, která začala v Anglii v šedesátých letech 18. století, přinesla spoustu transformací v postupech výroby. Řemeslné zboží bylo nahrazeno strojově vyrobeným, domácí výroba byla nahrazena velkými továrnami. Nový systém vyžaduje velmi dobře organizovanou strukturu a vedl k náboru velkého počtu lidí. Navíc průmyslová revoluce přinesla obrovské množství přistěhovalců a brzy se řízení lidských zdrojů stalo takovou sociální péčí. Hlavním cílem byla pomoc přistěhovalcům s učením angličtiny, se získáním bydlení a s vyřízením lékařské péče.

I to vedlo k zdokonalení náboru a řízení jednotlivých zaměstnanců. Toto období přineslo také velký vzestup manažerských pozic.  

19. století
V 19. století sloužilo HR jako prostředek k zajištění regulace pracovních míst v továrnách, aby zabezpečili pracovní podmínky a byl splněn určitý minimální standard. Často je označována za prvního formálního a samostatného HR zaměstnance Mary Wood, najatá Rowntree v roce 1896. Náplní její práce bylo dohlížet na morálku zaměstnanců. Dbala také na příjemné pracovní prostředí, rozmístila květiny kolem dílen, měla sociální sklony a touhu pomoci nemocným pracovníkům.

20. století
V roce 1913 bylo založeno sdružení Welfare Workers’ Association (pro dobré životní podmínky), aby sdružovalo lidi pracující na těchto úplně nových pracovních pozicích.  Po první světové válce zde bylo více než 500 lidí, většinou to byly ženy. Některé společnosti začaly experimentovat a vymýšlet, jaké další kompetence mohou tito zaměstnanci ještě mít. V roce 1921 vyšla sbírka technik pohovorů a výběrových zkouškech vydaná National Institute of Industrial Psychologist. To byl první krok k zavedení moderního rámce pro HR.

Tento posun v zaměření činnosti HR oddělení přinesl rozsáhlé změny v chápání personalistů ve firmách. Za úkol měli nejen zachovat přiměřené pracovní podmínky ve firmách, ale získali své vlastní kompetence a stálé místo ve většině firem. Bývají jedním z nejdůležitějších lidí ve všech společnostech.

Otázka na závěr
Kam si myslíte, že se HR budou dále vyvíjet a směřovat? Váš názor nám prosím napiště na redakce@hr-klub.cz. Děkujeme a těšíme se na vaše odpovědi.

Zdroj: www.forbes.com, www.buzzle.com