Jak získat práci po dlouhé pracovní pauze?

Jak získat práci po dlouhé pracovní pauze?V našem životě může dojít z mnoha důvodů k přerušení kariéry, např. těhotenství a následná mateřská, dlouhodobá nemoc a zdravotní problémy a obecně péče o další osobu. Samozřejmě důvodů může být i mnohem více. Jak po mnohaleté pracovní pauze získat zpět pracovní místo, jak přesvědčit zaměstnavatele, že Vám může důvěřovat?  A jak pracovat se sebou na posílení sebedůvěry? O tom všem mluví Carol Fishman Cohen  v přednášce "How to get back to work after a career break" pro server TED.com.

Jak se dostat zpět do pracovního procesu?

Po dlouhé pracovní pauze můžeme narazit na mnoho bariér, které člověku mohou bránit v tom, jak získat práci. Velkou roli hrají obavy,  většině lidí se mohou honit hlavou myšlenky typu: "Jsem stále dost dobrý, pro to abych dělal svou práci? Jsem vůbec ještě schopen naskočit do pracovního procesu? Bude mě někdo chtít zaměstnat? A pokud ano, jak ho nezklamat?"  Tyto obavy jsou pochopitelné a můžeme je využít ve svůj prospěch. Ale začneme postupně....

Krok po kroku

1.Šíření informací

Kromě obepisování inzerátů online, šiřte informace o tom, že hledáte práci a že se chcete vrátit do pracovního procesu všude ve svém okolí - mezi známými, širší rodinou, kamarády. Připravte se na to, že absolvujete množství rozhovorů, které nepovedou nikam a může to být až úmorné. Nicméně nenechte se odradit, jedna správná zmíňka ve správný čas Vás může dostat k práci, kterou hledáte.

2. Profesní já

Budujte znova svou sebejistotu. Zní to možná úsměvně, ale na tom jak nabýt znova větší jistoty, se dá pracovat mnoha způsoby. Pokud jste byli otržení po nějaký čas od Vašeho profesionálního života, začněte znova sledovat co se ve Vašem oboru děje. Internet, noviny, odběr specializovaných časopisů to vše Vám pomůže být více v obraze a tím pádem více sebevědomí co se týče Vašeho profesního já.

Profesní já, profesní identita - po dlouhé kariérní pauze jsme dlouho nebyli v kontaktu s touto naší částí osobnosti. Máme v naší hlavě obrázek sami sebe, jak děláme vše ostatní, ale ne naši profesi. Tato naše role dočasně zmizela z našeho života a tím pádem i vědomí. Nicméně pro lidi, kteří s námi pracovali to tak není, v jejich myslích jsme stále uloženi jako odborníci, dobří kolegové či pracovníci. I toto uvědomění nám může dodat sílu a navrátit ztracenou důvěru.

3. Stabilita a současná životní fáze

Uvědomte si a "prodejte" výhody vaší pozice vašemu potenciálnímu zaměstnavateli. Zaměstnavatel už se nemusí bát, že odejdete na mateřskou, že se budete stěhovat v závislosti na partnerovi nebo že budete hledat čemu se vlastně chcete profesně věnovat. Tato období už máte za sebou a zároveň máte bohaté zkušenosti a motivaci ukázat zaměstnavateli, že na to máte.

4. Stáže

Krokem k získání dlouhodobé práce, kterému se ve své přednášce Carol Cohen věnuje nejvíce jsou stáže.  Čím dál tím více firem (např. světově známé IBM, Goldman Sachs atd.) zavádějí speciální stážovací programy pro lidi, kteří se do firmy vrací. Je to výhodné jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance. Zaměstnavatel dostane čas na rozmyšlenou, uvidí na vlastní oči, jak zaměstnanec pracuje, může i zhodnotit jeho progres. Teprve na konci období stáže se může rozhodnout, jestli zaměstnance přijme či ne. Pro zaměstnance je to příležitost jak vplout do pracovního procesu postupně, forma stáže nebo částečného úvazku či brigády na nějakou omezenou dobu mu umožní seznámit se z pracovním prostředím, dohnat možné mezery ve znalostech a sžít se s pracovním kolektivem. Zároveň je jeho práce placena.

Carol Cohen nabádá ať při pohovoru zkusíme vyjednat nějakou formu dočasné spolupráce či stáže i ve firmách, kde taková věc není běžná, můžeme se totiž stát tzv. první vlaštovkou a důkazem toho, že to jde.

Sama Carol touto cestou prošla, uvádí, že se vracela do práce po 11leté pauze, kdy se starala o své děti. Dnes se zabívá právě problematikou "navrátilců", lidí, kteří hledají práci a chtějí svůj pracovní život zpět. Proslavila se článkem "40letý stážista". Sama je CEO a spoluzakladatelka firmy, která se lidem v tomto procesu pomáhá. Jejím cílem je přesvědčit firmy o tom, že "navrátilci" jsou cennými pracovníky a programy či stáže, které by jim pomohly zpět, by mohly být součástí každé firmy.

Více informací naleznete ve videu s přednáškou zde:
http://www.ted.com/talks/carol_fishman_cohen_how_to_get_back_to_work_after_a_career_break#t-619988

Uvolněnější formou o problematice stáží a "navrátilců" se můžete dozvědět i v komedii Stážista (The Intern) v hlavní roli s Robertem de Nirem a Anne Hathaway. Popis filmu zde:

http://www.csfd.cz/film/383682-stazista/prehled/