Jaká jsou nejšťastnější povolání?

povolaniSprávce databáze, inženýr kvality nebo výkonný náborář jsou dle průzkumu a analýzy tři nejšťastnější povolání a splnění snu mnoha pracovníků. Kde se vzal tento seznam? Sestavili ho odborníci serveru CareerBliss, kteří analyzovali 25 000 recenzí od uživatelů svých stránek, které získali během roku 2013. 

Přehled zahrnuje na 7 800 různých zaměstnání. Autoři výzkumu se ptali uživatelů na 10 kategorií, kdy měli každou ohodnotit ve stupnici od jedné do pěti. Server CareerBliss dal každé kategorii stejnou váhu. Do užšího „výběru“ se dostaly jen ty pozice, které získaly alespoň 25 bodů. 

Seznam kategorií:

  • Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem
  • Vztah s nadřízeným a spolupracovníky
  • Pracovní prostředí
  • Pracovní zdroje
  • Odměna za práci
  • Růstové příležitosti
  • Firemní kultura
  • Pověst společnosti
  • Denní úkoly
  • Řízení práce

zamestnani
Sloučili pak také podobné zaměstnaní jako například komunikačního specialistu s pracovníkem v public relation. Nakonec jim zbylo 169 různých pracovních pozic. Součástí nebyly pozice jako generální ředitel, rocková hvězda nebo hráči Národní basketbalové ligy (NBA). Průzkum se totiž zaměřoval na tzv. střední trh.

Průzkum je však pro pracovníky na vysokých pozicích také přínosný. Je totiž velmi důležité pochopit, jak se zaměstnanci na takových pozicích cítí, jak jim vyhovuje pracovní prostředí atd. Zajímavý určitě bude i pro ty nadřízené, jejichž zaměstnanci pracují naopak v „nejnešťastnějších pozicích“. Jsou to pracovníci bezpečnostních služeb, manažeři poboček bank a účetní.



Proč jsou správci databáze hodnoceni jako vůbec nejšťastnější pracovní pozice?  Jejich samotná práce může znít mnoha lidem jako nuda a nepříliš vzrušující, ale práce je poměrně dobře kompenzována výší mzdy, která v USA činí 79.000 dolarů za rok a poptávky po administrátorech je na vzestupu  a stále poroste. Vzhledem k jejich důležitosti uvnitř organizace, mohou být klíčovým faktorem úspěchu.

Druhou nejšťastnější pracovní pozici jsou inženýři kvality, kteří  například testují a monitorují software . Práce obnáší hledání chyb a údržbu databází. Manažeři zabezpečování jakosti udávali především vysoké hodnocení jejich pracovního prostředí. CareerBliss uvádí plat  41,000 dolarů - 71.000 dolarů za rok.

Výkonní náboráři jsou třetí nejlépe hodnocené a nejšťastnější zaměstnání. Také je pro ně někdy uváděn název lovci lebek. Podle údajů CareerBliss  vydělávají v průměru o 51 000 dolarů ročně.

A co vy, jaká povolání si myslíte, že patří mezi nejšťastnější?

Zdroj: www.forbes.com, www.careerbliss.com