Je dobrovolnictví výhodou při VŘ?

Fenomén dobrovolnictví není v ČR ještě tak známý jako v jiných zemích. Nicméně dobrovolnické aktivity jsou čím dál tím častější u mládeže ale i aktivních rodičů či seniorů. Dobrovolnická činnost je široká a pestrá paleta: od různých menších spolků či organizací po neziskovky či mezinárodní workcampy.

ČR a zahraničí rozdíly

Je dobrovolnictví výhodou při VŘ?V USA či UK má dobrovolnická činnost dlouholetou tradici, studenti či kandidáti na pracovní pozici jsou dokonce posuzování i na základě těchto aktivit. Důvodů, proč v ČR je tomu jinak, je více. U nás nejsou dobrovolnické aktivity povinnou součástí např. přijímacích řízení na vysoké školy či tolik provázané s chodem středních škol jako např. v USA. V ČR je tradičnější, aby student s dostatkem volného času brigádničil či stážoval. Studenti v USA či UK při studiu nemusí mít tolik volného času na pravidelné brigády a tak přichází na řadu jiné činnosti nevyžadující pravidelnou docházku, ale zase bez nároku na odměnu.

Co dobrovolnická činnost vypovídá o uchazeči?

Důležité je podívat se na kontext v CV a doptat se na motivaci uchazeče. U někoho to zkrátka může být zájem o přírodu či zvířata zcela nesouvisející s jeho odborným zaměřením. U dalšího to může být morální či etická potřeba pomoci. Jinde zase prakticky vybraný dobrovolnický projekt, který ale našemu uchazeči dodal zkušenosti v odborné oblasti.

Ať už je to jeden motiv či více, ani jeden není špatný. Získáváme tak další informace o tom, co je pro uchazeče podstatné. O tom jak tráví volný čas, co je ochoten udělat nad rámec svých povinností. Dobrovolnická činnost může být u některých pozic zajímavou výhodou, nicméně záleží vždy na konkrétní pozici a celkovém souboru kompetencí, které u kandidáta hledáme.

 Více informací najdete v původním článku zde:
http://student.e15.cz/career/dobrovolnicke-aktivity-jsou-prinosne-nikoli-vsak-rozhodujici-rika-hr-expertka-z-deloitte-1292990