Nejčastější otázky při pracovních pohovorech! Pokládáte je?

V časopisu Forbes před časem vyšel článek o nejčastěji pokládaných otázkách při pracovních pohovorech a také tipy na to, jak by měli uchazeči odpovídat. Pojďme si je přiblížit a zjistit, jestli je pokládáme také my a zda očekáváme stejné odpovědi?!

zenaProč vás zaujala právě tato pozice?
Personalisté milují tuto otázku a očekávají na ni jasnou odpověď. Očekáváme, že se nám uchazeč představí a poví nám o sobě něco více. Také o tom, jaké má kompetence na danou pozici. V článku autorka radí, aby uchazeč nezapomněl zmínit svou praxi.

Řekněte mi něco o sobě.
Klasickou odpověď a životní/pracovní příběh vám vypoví každý druhý uchazeč. Ale co byste řekli na to, kdyby vám přinesli pořádně propracovanou SWOT analýzu a tu by vám jen tak mimo řeč podali k prostudování? Samozřejmě s patřičným povídáním o sobě a svých pracovních zkušenostech?

Proč opouštíte svou současnou práci?
Samozřejmě, že chceme zjistit, proč uchazeč opouští svou práce. Chceme zjistit, jestli byl vyhozen, protože s ním nebyli v práci spokojeni nebo jestli odchází po roce s tím, že se v práci nudí a chce změnu atd. Možností je nepočítaně. Autorka uchazečům o práci radí, aby byli v této otázce obezřetní a snažili se personalistu naladit na "tu správnou pozitivní vlnu". Také radí, aby upozorňovali na to, čeho v předchozí práci dosáhli a nemají kam dále růst.


Co víte o naší společnosti?

Tuto otázku pokládá snad každý personalista a určitě každý uchazeč ví, že si má příslušné informace o společnosti, ve které se uchází o místo, nastudovat. Ale divili byste se, že tomu tak vždy není. Uchazeči by si měli přečíst hodně o historii firmy, nastudovat si také články, které o společnosti vyšly v tisku, nespoléhat se pouze na webové stránky atd.

pohovorNa co se mě chcete zeptat?
Pokládáte tuto otázku nebo necháváte na uchazeči či se zajímá sám? Určitě je dobré, když se k tomu uchazeč nemá, ho vybídnout. Uděláte si obrázek o tom, co ho zajímá a jestli si opravdu informace o nás nastudoval a je vhodným kandidátem na danou pozici. Také zjistíte, jestli ho nezajímá pouze finanční ohodnocení, ale tzv. přidaná hodnota.

Vidíte to stejně? Pokládáte tyto otázky nebo máte oblíbené jiné? A co vám uchazeči nejčastěji odpovídají? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti na redakce@hr-klub.cz. Budeme se těšit na Vaše názory.

Článek publikovala autorka Melissa Llarena.
Zdroj: http://www.forbes.com/sites/85broads/2013/10/18/what-to-expect-during-an-hr-interview-five-questions-youll-be-asked-during-a-screening-interview/

 

 

 

 

další články na téma: články, rozhovor