Obchodní cesty na Blízký východ

Ženy, které se narodily a vyrostly v západním světě, si musí před pracovními schůzkami na Blízkém východě sesumarizovat a ujasnit několik věcí…

pracovní cestaMáme tendenci brát Blízký východ za jednolitý celek, ale nesmíme zapomínat na to, že se liší země od země. Dubaj je nejvíce podobná Evropě, zatímco v Saudské Arábii budete asi nejvíce omezeny.

V těchto zemích je potřeba myslet o hodně více dopředu než jsme zvyklí. Ženy se v Saudské Arábii nemohou vypravit nikam taxi službou, nebudete moci řídit. Jak se tedy například dostat z letiště? Nejlepší cesta je požádat hotel a nechat se vyzvednout.

Nemyslete si však, že budete všude jednat pouze s muži. V Kuvajtu nebo Kataru je již obvyklé, že na pozici senior manažerů sedí ženy. Avšak i v Saudské Arábii můžete narazit na vlivné a mocné ženy. Při jednání se ženami pocítíte, že vaše názory nejsou brány na lehkou váhu a jedná se většinou o rovné rozhovory.

Jaká jsou základní pravidla?

  • Nikdy nenabízet ruku na pozdrav, protože u některých muslimských mužů to není kulturně vhodné.
  • Nastudovat si, jak se máte oblékat k pracovním schůzkám (nikdy není uvedeno, že musíte nosit tmavé oblečení), ale ženy jinak oblečené prakticky neuvidíte.

Zajímavé a poučné knihy o Arabském světě, tradicích, chování, zvycích ad. sepsala Emíre Khidayer, která léta pracovala v diplomacii v Egyptě, Kuvajtu a Iráku. Po ukončení diplomatické kariéry vstoupila do světa byznysu. Byla jednatelkou GCWare Middle East v Dubai Internet City. Více o autorce se dočtete například zde.

Další zdroj: www.ft.com