Tip na článek - Mýtus o neverbální komunikaci

Mýtus o neverbální komunikaciNeberbální komunikace a její důležitost je probírána dnes a denně. Je součástí softskills a narazíme díky tomu na ni při každém nácviku prezentačních či obchodních dovedností. Jistě, neverbální komunikace je důležitá, ale rozhodně nevyřazuje verbální projev z hřiště.

Chybně opakovaná data, že 93% sdělení je přenášeno právě neverbální komuniací a pouze 7% sdělení je přenášeno verbálně, je zavádějící. Tato data vychází ze starého laboratorního výzkumu psychologa Alberta Mehrabiana. Ten v USA v roce 1967 publikoval výsledky svého prvního experimentu. Účastníci hodnotili zda-li slovo "možná" nahrané a vyslovené různým způsobem na ně působí pozitivně, neutrálně či negativně. Zároveň dostali fotografii člověka, který patřil k dané nahrávce slova. Ukázalo se, že větší váhu pro určití dojmu měla fotografie než tón hlasu.

V druhém experimentu vybral Mehrabian slova, která měla podle něj pozitivní, neutrální nebo negativní význam. Všechna tato slova nechal je vyslovovat herci a lidé se pak rozhodovali, jak na ně slovo působilo. Ukázalo se, že význam slova neměl tak velkou roli.

Proč tato statistika neplatí?

  • autor sám zobecnitelnost výsledků experimentu popírá
  • vždy záleží na kontextu
  • kdyby se opravdu tolik informací přenášelo neverbálně, nepotřebovali bychom se učit cizí jazyky
  • nedostatky samotného experimentu - stejní figuranti, laboratorní podmínky a velká pravděpodobnost si účel experimentu domyslet a následně probandi mohli chtít pouze vyhovět očekáváním, zkrátka dělat to co si myslí, že by měli dělat
  • v některých situacích jsou opravdu slova zásadní nositel sdělení - vysvětlování např. technických, matematických problémů
  • takovéto statistické výsledky nelze používat vytrženě ani je chápat jako nějaké pravidlo

Zdroj:

http://technet.idnes.cz/neverbalni-komunikace-statistika-mytus-mehrabian-fsl-/veda.aspx?c=A160314_134426_veda_pka