Tip na rozhovor s psychiatrem: Přibývá depresí?

Deprese, jsou rozšiřenější nebo se jen více léčí? Nepředepisují se antidepresiva nadměrně? V rozhovoru pro DVTV odpovídá na otázky Daniely Drtinové psychiatr Jiří Švarc.

Psychiatr Jiří Švarc zaregistroval nárůst ošetření spotřeby antidepresiv, což ale podle něj neznamená, že by se počet depresí zvýšil. Moderní antidepresiva mají jen velmi málo negativních vedlejších účinků a také širší záměr v aplikaci. Předepisují se nejen na deprese, ale i na jiná psychiatrická onemocnění (jako úzkosti nebo poruchy osobnosti či  závislosti). V tom vidí i rozdíl oproti dřívějším dobám, kdy za depresi byla považována jen tzv. endogenní deprese – tedy melancholie bez příčiny. Ale nyní je za depresi považováno vše, kde pacient popíše, že subjektivně více než 14 dní pociťuje depresivní příznaky bez ohledu na příčinu (např. smrt v rodině, vyhození z práce). Depresivní příznaky, které mají zjevnou příčinu, pak ale antidepresiva nevyřeší, zde by byla potřeba psychoterapie. Tu však často pacienti nechtějí podstupovat. A tak si nechají předepsat antidepresiva.

Kde je poptávka, tam je i nabídka. Protože poptávka po antidepresivech, jako jednoduché léčbě, stoupá, zvyšuje se i nabídka. Jedná se o pozitivní i negativní jev současně. Lidé se nebojí antidepresiva brát, nebojí se přijít do psychiatrické ambulance, ale zároveň léky užívají na problémy, které by se daly řešit jinou cestou. Lékaři se nebojí moderní antidepresiva předepisovat, protože nemají negativní vedlejší účinky, a tak neuškodí pacientům. Proto jsou antidepresiva někdy předepisována nadměrně. Zároveň se dnes za diagózu deprese se schovají i jiné diagnozy – poruchy osobnosti, poruchy přizpůsobení, úzkostné a neurotické poruchy. Nadužívání léků je bohužel dnešní trent, ale Jiří Švarc říká, že je  lépe, předepsat někomu moderní antidepresiva zbytečně, než nechat pacienty trpět.

Přibývá depresí?Tlak farmaceutických firem v tomto směru lze těžko spočítat. Nicméně co se ale změřit dá, je účinek moderních antidepresiv. Ten překvapivě není prokázaný. Existují hypotézy, že antidepresivní účinek tyto antidepresiva nemají 100% narozdíl od prokázaných antidepresivních účinků antidepresiv staršího typu.

Deprese byla za mnoho let destigmatizovaná psychiatry i farmakologickými firmami, proto tato diagnóza je nyní širší než byla dříve, zároveň v dnešní době je přístup k antidepresivům jednoduší a pro lékaře to není už takový problém antidepresiva předepsat.

Jiří Švarc to vidí tak, že nepřibývá duševních poruch, ale přibývá možností léčby. Nebojí se, ale že by ve výsledku bylo psychiatrických ambulancí mnoho. Je to mimo jiné i v kompetenzi pojišťoven, které si hlídají jejich počet a naplnění v daných okresech.

Více informací v původním videu:

http://video.aktualne.cz/dvtv/svarc-lecba-depresi-je-nafoukla-bublina-moderni-prasky-nejso/r~6cb553a8089c11e68d44002590604f2e/