Tip na rozhovor s psycholožkou - úspěch, vzdělávání, štěstí a EQ

Eliška Remešová se zabývá tématem štěstí v rámci tzv. pozitivní psychologie. Pocit štěstí (happiness) je důležitou součástí života a také indikátorem zda to, co děláme nás skutečně baví. Podle Elišky Remešové pocit štěstí může souviset i s profesním úspěchem. V rozhovoru to popisuje takto: "Je úzká spojitost mezi tím, co nás baví, a tím, kde jsme úspěšní. I když existují výjimky, většina úspěšných lidí se stala úspěšnými v tom, co je baví. Úspěšným lidem, a nezáleží, máme-li na mysli sportovce, vědce či podnikatele, pomohla k úspěchu jejich vlastní vášeň, zapálení a vytrvalost. Kdyby zaměřili pozornost na to, co jim nejde, pravděpodobně by se zlepšovali v těchto podprůměrných oblastech, ale nikdy by je nepřeměnily v tak výrazné úspěchy."

V rámci tohoto konceptu se nám nabízí i myšlenka, jak my jsme zvyklí pracovat. Systém vzdělávání nás ve většině případů nevede způsobem vynikat a zlepšovat to, v čem jsem dobrý. Naopak často se pozornost stáčí na chyby, na věci co nás nebaví a cílem často je dosáhnout průměru. Není divu, že pak máme problém zaměřit se v dalším životě na věci, co nám jdou a nezabývat se zbytkem. Pokud si nejste jisti, co Vás baví nebo nebaví, je také možné sledovat, jaké signály Vám dává vaše tělo. Když mluvíme o něčem co nás baví a je pro nás zajímavé, máme vyrovnanější postavení těla a změní se i naše mimika, gestika, změní se náš pohled a rozezvučí hlas.

Úspěch, vzdělávání, štěstí a emoční inteligenceS tím vším souvisí ještě tzv. emoční inteligence. Ve zkratce ji můžeme vysvětlit jako schopnost rozpoznávat a ovlivňovat své emoční prožívání, ale také i emoční prožívání ostatních lidí. Podle studií (90. léta, Daniel Goleman) vychází dokonce emoční inteligence jako důležitější faktor úspěšnosti než IQ. Narozdíl od IQ svou emoční inteligenci můžeme tvarovat. Můžeme ji vypilovat všímavostí - lépe si uvědomovat emoce své, ale i ostatních. Emoční inteligence je i základem dobrý vztahů, ať už partnerských či pracovních. Budovování funkčních vztahů je dalším kamenem šťastného života - je zcela na nás jakou sociální síť si vybudujeme a s jak kvalitními vztahy. Bohužel i to je jedna z dalších věcí, které naše společnosti nepřipisuje zvláštní význam. Při tom dobrá sociální síť nám pomáhá překonat těžká období a oslavuje s námi naše úspěchy.

Pokud Vás téma zaujalo, celý rozhovor s Eliškou Remešovou v původním článků:
http://student.e15.cz/q-a/emocni-inteligence-nam-pomaha-pestovat-kvalitni-vztahy-rika-psycholozka-eliska-remesova-1279309#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink