Trik: Fluktuanti - proč odchází? Jak je můžeme odhalit?

FluktuantiFluktuanti - noční můra zaměstnavatelů. Nejvíce se jich objevuje mezi mladými lidmi, ale ne výhradně. Tato tendence se rozšiřuje i do generace ve středních letech. Možná Vás napadají různé důvody, proč se to děje. Svůj odborný názor na to má i paní Olga Hyklová z personální agentury Advantage Consulting. V rozhovoru pro internetové noviny iDNES.cz hovoří o důvodech fluktuace a možném způsobu, jak se jí bránit.

Podle průzkumů byli dříve Češi velmi stálí zaměstnanci, noviny iDNES odkazují na loňský průzkum v rámci Médea Research, kde uvádí, že zaměstnanci vydrží v jedné firmě v průměru osm let. Paní Hyklová v rozhovoru pro iDNES uvedla: "Je to bohužel narůstající trend zejména u mladých lidí, kteří práci mění bez ohledu na loajalitu k zaměstnavateli. Pokud je práce nebaví, jsou netrpěliví a jdou jinam klidně od rozpracovaného projektu poté, co ve firmě absolvují nákladná školení. Rozšiřuje se to i mezi střední generací. Zaměstnanci jsou náročnější a po odeznění ekonomické krize už se tolik nebojí o místa."

S ekonomickým růstem a zažehnáním ekonomické krize se lidé méně bojí, že nenajdou práci a tak hledají to, co je skutečně baví a kde se mohou seberealizovat. Přibývá tedy požadavků ze strany uchazečů o práci, kteří vědí, že firmy si nyní mohou dovolit více. Lidé více hledají a testují, jaké práci se chtějí doopravdy věnovat. Zvláště u mladých lidí to chvíli trvá než zakotví tam, kde chtějí. V nouzi kývnou i na práci, která není ideální a pak odcházejí, když se objeví lepší nabídky.

Strach z fluktuace mají především zaměstnavatelé, kteří obsadí pozici, které předcházelo dlouhé hledání např. ve strojírenství. Pokud zaměsnanec odejde ještě ve zkušební době, přijde firma nejen o finance vynaložené za jeho plat, ale i nákladná školení, adaptační programy, ale i možný zisk z projektů, které zaměsnanec nedokončí. Firmy proto začínají lépe vybírat a používat různé metody při výběrových řízeních. Jednou z nejznámnějších je Assessment Centrum, kde čeká zájemce o pozici často celodenní program testující nejen jejich schopnosti a znalosti, ale také to, jestli jsou tím správným člověkem, který v pracovním týmu chybí. Proto v rámci Assessment Centra najdete i osobnostní testy či modelové situace. Kandidát při celodenním programu rozhodně nevydrží u sebeprezentace, kterou si připravil na osobní pohovor, takže zaměstnavatel má lepší možnost odhadnout, zda mu kandidát vyhovuje či nikoliv.

Původní článek: http://finance.idnes.cz/fluktuanti-na-pracovnim-trhu-djv-/podnikani.aspx?c=A150707_111313_podnikani_kho