Triky pro lepší pamatování od trenérky paměti

Triky pro lepší pamatování od trenérky paměti

Trénink paměti není, jak by se mohlo na první pohled zdát jen pro lidi, kteří chtějí soutěžit v pamatovacích soutěžích nebo pro lidi s poruchami paměti. Je to trénink, který Vám může pomoci v lepší orientaci v prostoru, zvýšit vaši pozornost k detailům a zvýšit slovní zásobu.  Jak takový trénink paměti může vypadat, popsala trenérka paměti Lenka Šnajdrová v pořadu DVTV na aktualne.cz.

Paměť a její fungování je komplexní záležitost. Možná bude překvapivá informace, že si nepamatujeme jen pojmy a události, ale i dovednosti. Příkladem může být ježdění na kole, tuto dovednost si naše paměť vybaví i po mnoha letech. Obecně můžeme říct, že ale pro zapamatování jsou náročnější jména lidí či složité informace, které jsou abstraktní. Je tomu především proto, že jméno osoby často neodpovídá žádnému atributu, který by ji definoval. Na rozdíl od předmětů, pro která často máme i jiné výrazy a rovněž názvy mohou být často spojené s účelem. V tréninku paměti jde především o to poznat, jakým způsobem funguje právě naše paměť a co nám konkrétně pomáhá. Také se naučíme rozlišovat mezi tím, které informace jsou pro nás těžší na zapamatování a pak budeme moct vědomě použít techniku pro zapamatování - např. si informaci rozložit, zatraktivnit si ji, zabudovat si ji do dalšího kontextu. Další triky pro zapamatování najdete níže. Pozor ale pouze zapamatování nestačí, informace musíme také čas od času použít, zkrátka paměť procvičit, aby se informace nezačaly vytrácet.

Triky pro zapamatování

1)     Jednou z tzv. mnemotechnik pro zapamatování seznamů slov či jiných nesourodých informací je vytvoření příběhu. Lidská paměť si lépe pamatuje příběhy a ve chvíli, kdy si nějaký sami vytvoříme, můžeme si zapamatovat např. názvy a jména, která jsou pro nás jinak obtížná. Lenka Šnajdrová uvádí jako příklad pohádku nebo příběh,  který si ona vytvořila pro sebe, aby si zapamatovala názvy všech básní ze souboru Kytice.

2)      Další technika je připodobnění, hodí se např. pro zapamatování telefonních čísel. Je to jakési vodítko, které Vám pomůže zpracovat dlouhou řadu čísel na menší úseky. V připodobnění jde o to, najít to co Vám např. trojčíslí připomíná z věcí, co už si pamatujete. Může to být třeba datum narození, číslo vašeho domu, číslo bot a podobně.

3)      Vizualizace, tedy zapamatování si informace ne jako slova nebo hodnoty čísla, ale jako obrázku. Např. pokud nakupujete věci na snídani a představíte si, jaké rozložení potravin míváte obvykle před sebou na stole. Jiný příklad může být, pokud porovnáváte čísla s vyššími hodnotami, v hlavě si jednodušeji vybavíte, které bylo delší a které kratší.

Více informací najdete v rozhovoru zde:
http://video.aktualne.cz/dvtv/nejhur-si-pamatujeme-jmena-s-predmety-je-to-lepsi-trenink-pa/r~58d6d2981db011e6a4100025900fea04/