Zaměstnávání lidí se zdravotním postižením - psychického rázu

Rozhovor s analytikem Tomášem Dombrovským o tom, jaká je problematika zaměstnávání lidí se zdravotním postižením - psychického rázu.

Jaké jsou problémy při zaměstnávání psychicky znevýhodněných pracovníků?

1. Firmy je v rámci zdravotně znevýhodněných pracovníků nečekají

Firmy daleko častěji očekávají fyzicky zdravotně postižené, například vozíčkáře či neslyšící. Přizpůsobení firmy je pak jednodušší, v případě  lidí s pohybovým znevýhodněním firma nechá udělat bezbariérové přístupy. U lidí s psychickým znevýhodněním je to komplikovanější, jejich potřeby mohou být velmi specifické a firmy zatím neví, jak se k nim postavit. V HR a managementu stále panuje mnoho mylných představ o projevu a chování psychicky nemocných lidí.

2. Stigmatizace psychických onemocněníZaměstnávání lidí se zdravotním postižením - psychického rázu

S tím samozřejmě souvisí i stigmatizace. Někdy firma jako organizace dokonce i ví, že takovéto pracovníky má, ale oni nechtějí přijmout oficiální status zdravotně znevýhodněného právě z obavy před stigmatizací - reakce kolegů, spolupracovníků, ztráta respektu v kolektivu.

3. Vzdělání

Důležitým prvkem je dosažené vzdělání pracovníka. V tomto případě mohou být v lepší pozici lidé, kterým se psychické onemocnění prohloubilo až v průběhu života a měli možnost požadovaného vzdělání již dosáhnout. V nevýhodě jsou pak logicky lidé trpící od narození nějakou psychickou chorobou a požadovaného vzdělání se jim dosáhnout nepodařilo. Jejich výhodou paradoxně může být větší psychická vyrovnanost se svým stavem.

4. Trénik a chráněné dílny

V cestě za pracovním životem pro lidi s psychickým znevýhodněním mohou být  neziskové organizace poskytující možnost tréninku a chráněných dílen. Zde nejen že lidé získají trénink, ale pracovní terapie rovněž pomáhá jejich psychickému stavu. Pan Dombrovský navrhuje, že toto je možný mezistupeň k získání klasického pracovního místa. A pro firmy by tento trénink a pracovní zkušenost mohli být dobrou zárukou, že uchazeč je schopen pracovat.

Pokud Vás téma zaujalo, více informací se dozvíte v původním rozhovoru:

http://www.rozhlas.cz/radiowave/diagnozaf/_zprava/diagnoza-f-lide-s-dusevni-nemoci-casto-zustavaji-mimo-trh-prace--1603991