Co vše může bránit našemu úspěchu?!

Přemýšleli jste někdy, co všechno může stát v cestě vašemu úspěchu? Možná budete překvapeni na co všechno se dá „svést“ neúspěch a nemožnost se k němu dopracovat.

ucitel

Jistě každý z nás zažil situaci, kdy stál před plným sálem a nesměle pokukoval po stovkách očí, které na něj tzv. zírala. Kolikrát nám proletělo hlavou, kdyby tu ONI nebyli, to by mi bylo hej. Jenže logicky: kdyby tu nebyli ONI, nestáli bychom tam ani my! A teď co s tím?

Dá se říct, že nás ovlivňuje několik faktorů a jedním z nich může být i náš evoluční vývoj. Lidé strávili přes 99% evoluční historie jako lovci a sběrači. Samozřejmě, že tisíce let přežívání v nás vyvinulo primitivní stimuly, které neustále ovlivňují náš běžný život.

 

Uvedu jeden příklad za všechny:
Naši potřebu po cukru a soli. Před tisíci lety byl cukr a sůl vzácná komodita. Naše životní prostředí se změnilo, ale náš mozek se stále nepřizpůsobil. Jaký z toho plyne výsledek? Můžeme se podívat třeba do Spojených států Amerických. Američané dnes konzumují více než dvojnásobek cukru a soli. Náš primitivní vnitřní systém myšlení, který nás dříve udržoval naživu, dnes způsobuje zdravotní problémy (v Americe). Ale zpět k tématu… Tak jako evoluční síly podkopávají naše uvažování v uličkách obchodu, tak také ovlivňují naše chování v kancelářích, posluchárnách, konferenčních sálech atd.. Řídí naše chování v kontaktu s ostatními, často bez předchozího varování.

Pro příklad tři „pravěké“ vzorce chování, které mohou být krokem dopředu anebo skokem do propasti naší kariéry:

emoceNakažlivost emocí
To, jak se cítíte, může ovlivnit, jak se cítí ostatní kolem vás. Ukázalo se, že  emoce jsou nakažlivé. Když přijdete do práce negativně naladěni, vaši kolegové mohou být méně ochotni vás podpořit, být pozitivní anebo nápomocní. Uřídit vaši náladu v práci je klíčem k tomu, uřídit vaši dráhu úspěchu.

Pud sebezáchovy
Zatímco prvotní pud bojovat nebo utéct nám může posloužit dobře pro přežití střetu s predátorem, je méně pravděpodobné, že nám bude nápomocen v průběhu skupinového projektu, veřejného projevu nebo prezentace. Tento pud sebezáchovy způsobuje, že když nastanou potíže, přestaneme  se soustředit na výsledek a začneme se chovat tak, abychom z toho vyšli s co nejmenší újmou. Když si všimneme, že začínáme my nebo dokonce někdo z našich kolegů zuřit, smutnit nebo odpadávat, najděme cestu z konverzace a vraťme se k ní později. Tohle nám zajistí prostor potřebný k překonání emocí a navrácení k produktivitě a racionálnímu uvažování.

Nervové vypnutí
Bylo prokázáno, že mozek doslova vypne, když je vystaven lidem se kterými máme žádné nebo špatné vztahy. Když jsme těmto lidem tzv. vydáni všanc máme tendenci ztratit motivaci s nimi jednat, odcizit se jim atd. Někdy to samozřejmě může být na obtíž, hlavně v pracovním životě. Zkusme se nad to povznést, pracovat na sobě a zkusit vnímat jen pozitivní vlastnosti ostatních!

Díky rozpoznání a správné reakci na naše primitivní pudy v chování se mohou ostatní lidé stát mosty k dosažení našich cílů na místo bariér.

 

další články na téma: články, vzdělávání, tým, zkušenost, tréma